Trīs miljardi pasaules iedzīvotāju nākotnē dzīvos nepanesama karstuma apstākļos

Trīs miljardi pasaules iedzīvotāju nākotnē dzīvos nepanesama karstuma apstākļos
Ilustratīvs attēls
FOTO: pexels.com

Vairāk nekā trīs miljardi pasaules iedzīvotāju 2070.gadā varētu dzīvot vietās, kur valda gandrīz nepanesams karstums, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.





Ja siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisijas nesāks būtiski samazināties, vairāk nekā trīs miljardiem cilvēku nākotnē nāksies dzīvot klimatā, kur vidējā gaisa temperatūra ir lielāka par 29 grādiem pēc Celsija, secināts jaunā pētījumā par klimata pārmaiņām.

Pētījuma autori norāda, ka klimata pārmaiņas apdraud klimata sistēmu, kurā cilvēki ir dzīvojuši pēdējos 6000 gadus.

Pētījumu veica Lielbritānijas Eksetereas Universitātes Globālo sistēmu institūts, sadarbībā ar zinātniekiem no Eiropas, ASV un Ķīnas.

Zinātnieki izmantoja ANO datus par prognozēto iedzīvotāju skaitu pasaulē un savas aplēses balstīja pieņēmumā, ka vidējā gaisa temperatūra pasaulē līdz 200.gadam palielinās par trīs grādiem pēc Celsija.

Pētījumā secināts, ka lielākā daļa pasaules iedzīvotāju dzīvo klimata zonās, kur vidējā gaisa temperatūra ir 11 līdz 15 grādi pēc Celsija, savukārt mazāka daļa cilvēku dzīvo zonās, kur vidējā temperatūra veido 20 līdz 25 grādus.

Ja globālā sasilšana turpināsies, miljardiem cilvēku var nokļūt situācijā, ka gaisa temperatūra viņu apdzīvotajā vietā atrodas ārpus viņu klimata komforta zonas.

Ekseteras Universitātes klimata speciālists un pētījuma līdzautors Tims Lentons norāda, ka iedzīvotāju skaits pasaulē nākotnē visstraujāk varētu palielināties vietās, kur jau šobrīd ir karsts, piemēram, Āfrikā.

Ņemot vērā, ka jau šobrīd karstākā klimata zonās atrodas valstis, kas nav starp bagātākajām, nākotnē radīsies situācija, ka miljardiem cilvēku būs ierobežotas iespējas patverties no karstuma.



Avots

Dalies: