Aptauja: trešdaļa iedzīvotāju atbalsta viendzimuma pāru statusa izlemšanu referendumā

Aptauja: trešdaļa iedzīvotāju atbalsta viendzimuma pāru statusa izlemšanu referendumā


Sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” ir savākti vairāk nekā 10 000 parakstu, pieprasot ļaut reģistrēt viendzimuma partnerattiecības, un šī iniciatīva būs jāskata parlamentā.





Atsevišķi politiķi jau ir izteikušies, ka jautājums par viendzimuma pāru statusu jāizšķir referendumā. “Kantar TNS” aptaujā noskaidrots, ko par to domā iedzīvotāji.

Aptuveni trešā daļa jeb 32% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem piekrīt publiski izskanējušam viedoklim, ka jautājums par viendzimuma pāru statusu Latvijā būtu jāizšķir referendumā.

Savukārt aptuveni puse jeb 49% iedzīvotāju tam nepiekrīt.

Bet piektajai daļai (19%) iedzīvotāju nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Kā iepriekš vēstīts, portālā ”Manabalss” savākti vairāk nekā 10 000 parakstu par iespēju reģistrēt viendzimuma partnerattiecības. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Raimonds Petrovics. Parakstu vākšana sākta 9. martā, un šajā laikā par to parakstījušies vismaz 10 092 cilvēki.

Iniciatīvā akcentēts, ka iespēja legāli reģistrēt viendzimuma partnerattiecības ir vienlīdzības jautājums visās Eiropas Savienības dalībvalstīs, tostarp arī Latvijā. Patlaban viendzimuma pāriem legālu atzīšanu piedāvā 47 valstis, no kurām 27 ietilpst Eiropas Savienības (ES) Padomē. Pirmā valsts pasaulē, kas atļāva viendzimuma pāriem slēgt civilo savienību, bija Dānija, kas par šādu soli izšķīrās 1989. gadā.



Avots: skaties.lv