Uz nākamā Marsa pašgājēja borta būs 10,9 miljoni vārdu un 155 esejas

Uz nākamā Marsa pašgājēja borta būs 10,9 miljoni vārdu un 155 esejas
FOTO: AFP / Scanpix




NASA plāno, ka nākamais Marsa pašgājējs uz “Sarkanās planētas” nogādās 10 932 295 cilvēku vārdus un 155 esejas. Vārdi, kas ar elektronu staru iegravēti uz sīkiem silikona čipiem, nesen piemontēti alumīnija plāksnei uz pašgājēja.


Kā vēstīts “NASA” mājaslapā, vārdi, kurus iesniedza cilvēki kampaņas “Send Your Name to Mars” ietvaros, kosmosā tiks nogādāti nākamajā gadā. Silikona čipi ar 155 finālistu esejām kampaņas “Name the Rover” ietvaros arī tiks pierīkoti alumīnija plāksnei uz pašgājēja.

Šīs nedēļas sākumā inženieri sāka sagatavot pašgājēju tā lidojumam uz raķetes “Atlas V” borta.

“Sagatavošanas soļos ietilpa robota rokas ierīkošana, tālvadības masta un antenas pazemināšana un noslēgšana, kā arī riteņu un kāju ievilkšana,” rakstīts “NASA” mājaslapā.

Pagaidām pašgājēja palaišana kosmosā 2020. gada jūlijā nav atlikta. Plānots, ka uz Marsa pašgājējs nolaidīsies 2021. gada sākumā.

Līdz ar vārdiem uz pašgājēja atradīsies arī miniatūrs helikopters, kas palīdzēs zondei atrast zinātniski interesantas vietas.

Helikopters, kas tika pierīkots pašgājējam pagājušajā vasarā, pats ir eksperiments, jo, ja tas kādu iemeslu dēļ uz Marsa nedarbosies, tad misijas mērķi tāpat nebūs apdraudēti. Savukārt, ja viss izdosies, tad zinātnieki un inženieri turpinās attīstīt tāda veida aparātus.

Līdzīgi kā priekšgājēji, jaunākais Marsa pašgājējs pētīs sarkanās planētas ģeoloģiskās un nogulumiežu struktūras, lai labāk saprastu planētas ūdens pilno pagātni.



Avots: tvnet.lv

Dalies:

Leave a Reply