Pašlaik tiek izstrādātas vismaz 70 vakcīnas pret jauno koronavīrusu

Pašlaik tiek izstrādātas vismaz 70 vakcīnas pret jauno koronavīrusu
Vakcīna. Ilustratīvs attēls.
FOTO: Unsplash

Pasaules Veselības organizācija pavēstījusi, ka pašlaik izstrādes procesā atrodas vismaz 70 vakcīnas pret jauno koronavīrusu, no kurām trīs jau tiek klīniski izmēģinātas.





Vakcīnu saraksta atjauninājumu PVO publicēja 11. aprīlī, parādot daudzos uzņēmumus, kas strādā pie vakcīnas, kas varētu apturēt vīrusu. Tas ir ļoti svarīgi, jo jaunais koronavīruss turpina izplatīties, inficējis jau vairāk nekā 1,9 miljonus cilvēku un visā pasaulē nogalinājis vairāk nekā 110 tūkstošus cilvēku.

Vakcīnu izstrādē piedalās visdažādākās organizācijas – sākot ar farmācijas gigantiem un beidzot ar mazām biotehnoloģiju kompānijām, akadēmiskajiem centriem un bezpeļņas organizācijām.

Parasti radīt jaunu vakcīnu ir dārgs, sarežģīts un laikietilpīgs process, kas prasa simtiem miljonu dolāru lielas summas un ilgus testēšanas gadus, lai noskaidrotu, vai jaunā vakcīna ir pilnīgi droša un efektīva.

Kamēr šī pandēmija ir trešais koronavīrusa uzplaiksnījums 21. gadsimtā – pirmās bija SARS un MERS epidēmijas – joprojām neeksistē apstiprināta vakcīna pret koronavīrusiem. Medikamentu ražotāji un veselības eksperti cer paātrināt vakcīnu izstrādi, ņemot vērā ārkārtas situāciju pasaulē.

Ķīnas biotehnoloģiju kompānija “CanSino” jau sākusi vakcīnas izmēģinājumus ar cilvēkiem un atrodas jau otrajā izmēģinājumu fāzē. Arī ASV biotehnoloģiju uzņēmums “Inovio Pharmaceuticals” un “Moderna” sācis eksperimentālo vakcīnu testēšanu ar cilvēkiem.

Vakcīnas aktīvi izstrādā arī lielās korporācijas, piemēram, “Johnson & Johnson” un “Sanofi”.

ASV Nacionālā Alerģijas un infekcijas slimību institūta direktors Entonijs Fauči gan paziņoja, ka ASV ir vismaz 12 līdz 18 mēnešu attālumā no koronavīrusa vakcīnas. Turklāt daži eksperti ir pārliecināti, ka pat šis termiņš ir riskanti īss, lai vakcīna būtu pilnīgi droša un neradītu negatīvas sekas.

“Kad Fauči teica 12 līdz 18 mēneši, es nodomāju, ka tas ir līdz absurdam optimistiski. Es domāju, ka arī viņš nodomāja tāpat,” izdevumam “CNN” komentēja viens no rotavīrusa vakcīnas izgudrotājiem 90. gados Pols Ofits.

Jaunas vakcīnas vispirms nepieciešamas testēt laboratorijā, tad uz dzīvniekiem, nelielās cilvēku grupās un visbeidzot lielās cilvēku grupās, lai noskaidrotu, vai vakcīna aptur slimību. Eksperti baidās, ka kāda soļa izlaišana vai sasteigšana, lai ātrāk apstiprinātu vakcīnu, varētu nozīmēt to, ka vakcīna nevis novērš iespēju saslimt ar vīrusu, bet tieši novājina cilvēka imūnsistēmu.



“Lai samazinātu risku, vispirms ir jāpierāda, ka vakcīna darbojas laboratorijas dzīvniekiem,” ziņu izdevumam “Reuters” teica tropu medicīnas eksperts Pīters Hotezs.

Tomēr, lai paātrinātu koronavīrusa vakcīnas izstrādi, dažas no kompānijām izlaiž izmēģinājumus ar dzīvniekiem.

“Es saprotu steigu, lai atrastu vakcīnu, tomēr, cik es zinu, steigai galīgi nav vietas vakcīnas izstrādē,” piebilda Hotezs.



Avots: tvnet.lv

Leave a Reply