Lielbritānija katru gadu izmanto 1,2 miljardus tonnu materiāla

Lielbritānija katru gadu izmanto 1,2 miljardus tonnu materiāla
Izgāztuve
FOTO: unsplash.com

Vidēji katrs Lielbritānijas iedzīvotājs gadā izmanto 18.5 tonnas materiāla, kuru vidū ir ēdiens, koka produkti, metāli, būvmateriāli un fosilais kurināmais.





Šie materiāli ir vitāli ekonomikai, tomēr skaitļi rāda, ka Lielbritānija sāk kļūt arvien vairāk atkarīga no importētajiem materiāliem – īpaši tiem, kas nāk no Ķīnas. Kā vēsta Valsts statistikas birojs, valstī tiek importēti 80% materiāla.

Statistika ir svarīga tāpēc, ka materiālu iegūšana no dabas prasa daudz enerģijas, ko parasti iegūst, sadedzinot fosilo kurināmo, raksta “BBC”.

Lielbritānija parakstīja starptautiskas vienošanās, lai samazinātu materiālu patēriņu un censtos pasargāt dabu, un cīnītos ar klimata pārmaiņām. Tomēr par spīti tam skaitļi parāda, ka materiālu patēriņš Lielbritānijā ir nevis krities, bet audzis.

Turklāt materiālu daudzums, kas saražots pašā valstī, ir sarucis līdz vēl nebijuši zemam līmenim – vien piektā daļa no kopējā izmantotā materiāla. Tas nozīmē, ka arvien vairāk materiālu tiek importēts no Ķīnas un citām valstīm.

Skaitļi parāda, ka Lielbritānijas “ekoloģiskais pēdas nospiedums” ir par 30% lielāks nekā 1990. gadā.

Līdsas Universitātes profesors Džons Barets saka, ka Lielbritānijas valdībai vajadzētu koncentrēties uz resursu plūsmas iekšā valstī samazināšanu, lai savukārt samazinātu CO2 emisijas. Viņš arī piebilda, ka tas būtu lētāk un efektīvāk, nekā censties palīdzēt vietējām industrijām taupīt enerģiju.



Avots: tvnet.lv

Leave a Reply