Kur un kā mājās izveidot pagaidu noliktavu produktiem un mājsaimniecības precēm

Kur un kā mājās izveidot pagaidu noliktavu produktiem un mājsaimniecības precēm
Publicitātes foto




Agrāk gandrīz katrā mājoklī bija pieliekamais – vieta, kur novietot ilgāk uzglabājamus produktus un dažādas saimniecībā nepieciešamas lietas. Šobrīd sakarā ar ārkārtas situāciju vajadzība pēc noliktavas atkal aktualizējusies. Vismaz tādā mērā, lai būtu kur uzglabāt vienai nedēļai paredzēto produktu daudzumu visai ģimenei.


Privātmājā ar šo uzdevumu vienkāršāk tikt galā, jo daudzās ēkās vēl ir pagrabi, arī garāžā var atrast nepieciešamo vietu, bet dzīvoklī to izdarīt grūtāk.

Kur atrast vietu

Skapja daļa pavisam nelielai noliktavai. Ja mājoklis ir neliels, un patiešām nav nekādu iespēju ierīkot jaunu noliktavu, jāatslogo jau esoša skapja vai virtuves iekārtas daļa nepieciešamo produktu uzglabāšanai.

Vislabāk, ja izdodas atbrīvot, piemēram, vienu skapja daļu visā augstumā vai atsevišķu virtuves skapīti, vienlaikus pārplānojot plauktu izvietojumu tā, lai tie būtu piemēroti jaunajai glabāšanas funkcijai.

Niša. Visvieglāk noliktavu ierīkot lielākā vai mazākā nišā. Atliek tikai to aprīkot ar plauktiem un aizklāt ar veramām vai bīdāmām durvīm. Durvis ir vajadzīgas ne tikai estētiskam nolūkam, bet arī tad, ja noliktava paredzēta ilgtermiņa lietošanai un tajā nepieciešams saglabāt noteiktu mikroklimatu.

Ja glabātavā plānots uzglabāt produktus, kam nav nepieciešams vēsums, un to lietos vien neilgu laiku, noliktavu var aizklāt arī ar žalūzijām vai aizkariem.

Starpsienas izbūve. Nereti telpu plānojums dzīvoklī ir tāds, ka, ieejot kādā no istabām, pa labi vai kreisi no ieejas ir brīva siena gandrīz visā telpas garumā, pie kuras piebīdīts galds, dīvāns vai cita mēbele.

Ja telpa ir pietiekami plaša, mēbeli var novietot pie citas sienas vai telpas centrā, bet sienu pie ieejas līdz pat griestiem nodalīt ar nelielu, 65 cm platu starpsienu no ģipškartona (pietiekami izturīgu, lai pie tās droši stiprinātu plauktus), tādējādi pie šīs sienas izveidosies niša, ko varēs izlietot skapja vai noliktavas ierīkošanai.



Patrepe, gaitenis, ieejas zona. Ļoti bieži gan privātmājās, gan divlīmeņu dzīvokļos pilnībā netiek izmantota patrepe. Arī šeit var ierīkot pagaidu glabātavu. Tā gan būs ar slīpiem griestiem, bet, izveidojot piemērotus plauktus, gana funkcionāla.

Bieži pietiekami lielu vietu var atrast arī gaitenī vai ieejas zonā – priekšnamā vai vējtverī. Dažreiz vieglāk atrast vietu tur novietotajiem apģērbiem un apaviem tuvāk dzīvojamajai zonai, bet atbrīvoto telpu uz laiku atvēlēt noliktavai.

Kas jāievēro

Lai jebkura noliktava būtu ērta un funkcionāla, jāievēro daži noteikumi. Ventilācija un apgaismojums. Lai produkti ilgāku laiku saglabātos svaigi, to uzglabāšanai nepieciešami piemēroti klimatiskie nosacījumi – noliktavai jābūt sausai un labi vēdināmai vietai.

Ideāli, ja tajā ir ventilācijas lūka. Ja tādas nav, lai nodrošinātu kaut nelielu ventilāciju, var ierīkot nelielu lūku uz blakus esošo telpu kaut vai noliktavas durvīs vai skapja sienā.

Apgaismojums nav obligāts, īpaši, ja skapis vai noliktava ir nelieli, tomēr katra saimniece novērtēs, ja vieta būs apgaismota, un viss būs labi pārredzams. Pietiks ar dienasgaismas gareno spuldzi pie griestiem noliktavas vai skapja durvju sienas iekšpusē.

Ērti pieejama vieta. Ideāli, ja noliktava ir iekārtota netālu no virtuves. Tad saimniekojot ir ērtāk darboties. Tomēr, ja piemērota un ietilpīga telpa atrodas attālāk, arī tad ir vērts to pārvērst par noliktavu, lai gan mērojamais ceļš ikdienā būs apgrūtinošāks.

Viegli kopjami materiāli. Noliktavas sienām un griestiem jāizvēlas tādi materiāli, ko viegli un ērti tīrīt, piemēram, mazgājamas tapetes, flīzes, linolejs.

Ja noliktavu uz laiku ierīko sienas skapī vai nišā, kurā, piemēram, ir koka dēļu vai parketa grīda, to daļu, kas ir noliktavā, uz laiku vēlams pārklāt ar linoleju, lai esošais segums netiktu sabojāts mehāniski vai nejauši izlīstot kādam šķidrumam.

Funkcionāls plauktu izkārtojums. Visbiežāk plauktiem izmanto kokšķiedru plātnes, ko stiprina pie sienas ar leņķīšiem. Var izmantot arī koka dēļus, saplāksni vai koku ar melamīna virsmu.

Īsiem plauktiem pietiek ar balstiem abos galos, bet garākiem būs nepieciešami papildu balsti arī pa vidu, lai nodrošinātu noslogoto plauktu svarnesību. Jāpievērš uzmanība arī tam, cik izturīga ir attiecīgā siena – vai tā spēs noturēt ne tikai plauktu, bet arī tajos izvietoto produktu svaru.

Piemērotas ir arī speciālās alumīnija plauktu un grozu sistēmas, ko dažādās komplektācijās var iegādāties būvniecības preču veikalos. Tomēr tās izmaksās dārgāk nekā atsevišķu plauktu veidošana.



Plānojot noliktavu un izvietojot plauktus, jāņem vērā, ka visērtāk aizsniedzamais plauktu augstums ir no lietotāja ceļgaliem līdz acu līmenim. Centrālo plauktu vēlams iekārtot 60 cm dziļu, bet pārējie vidēja augstuma plaukti būs ērtāk aizsniedzami, ja būs nedaudz seklāki.

Lai produktu izvietojums būtu parocīgs, vēlams kombinēt dažāda augstuma un dziļuma plauktus. Noderīgi būs arī pavisam nelieli, sekli plaukti sīkākiem iepakojumiem. Noliktavas apakšējā daļā lietderīgi paredzēt aptuveni 70 cm augstu un pietiekami platu vietu bez plauktiem, lai vajadzības gadījumā tur varētu novietot smagāku kasti vai maisu.

Kā izveidot pagaidu noliktavu

Ko un kā glabāt

– Miltus un to izstrādājumus vislabāk uzglabāt papīra vai auduma maisos un turzās.

– Putraimiem ieteicami stikla trauki ar cieši aizveramiem vāciņiem.

– Garšvielām noderēs plastmasas kastes ar vāciņiem vai polietilēna maisiņi ar aizdari.

– Žāvētus augļus ieteicams uzglabāt papīra turzās, bet medus visilgāk uzglabāsies ozola koka muciņā. Ja tādas nav – stikla burkā un tumšā vietā.

– Konserviem – marinējumiem, sālījumiem, ievārījumiem, želejām, sīrupiem, kompotiem utt. – vislabāk atvēlēt noliktavas tumšāko un sausāko stūri, kur temperatūra nepārsniedz 20 °C.

– Ja uz burku vāciņiem parādās rūsa, tas nozīmē, ka telpā ir lieks mitrums. Uzreiz pēc iegādes vai konservu pagatavošanas vāciņus ieteicams ieziest ar vazelīnu, bet noliktavā ievietot mitrumsavācēju (nopērkami saimniecības preču veikalos).

– Jāņem vērā, ka gan augļi, gan dārzeņi parastā glabātavā svaigi saglabāsies ne ilgāk par nedēļu. Tos var uzglabāt grozos un kastēs.



Avots: la.lv

Dalies: