Kā izaudzēt kalopanaksu Latvijā?

Kā izaudzēt kalopanaksu Latvijā?
Foto: SHUTTERSTOCK

Vai kalopanaksu iespējams izaudzēt mūsu klimatā? Jautā MADARA no Durbes novada.





Septiņdaivu kalopanakss ir izturīgs tālais austrumnieks, kas veiksmīgi audzējams visā Latvijas teritorijā. Koka īpašais skaistums ir izteiksmīgie aizsardzības līdzekļi (dzeloņi) un robotās, kļavām līdzīgās lapas.

Durstīgs lapainis

Septiņdaivu kalopanaksam (Kalopanax septemlobus) raksturīgs kupls, plaši zarots vainags. Latvijā viens no vecākajiem eksemplāriem (pusgadsimtu vecs) aug Jaunbrēdiķu dendrārijā, kur ir sasniedzis 12–13 metru augstumu. Dendrārija saimnieks Jānis Lepsis bilst, ka koks nekad nav apsalis, tas ražo arī dīgtspējīgas sēklas

Lielās, spīdīgās, tumši zaļās kalopanaksa lapas ir uz gariem – 25–30 cm – kātiem. Rudenī pirms nobiršanas tās krāsojas dzeltenas. Koks necieš pavasara salnās, jo zied ļoti vēlu – jūlija beigās – ar nelieliem, baltiem ziediem, kas izvietoti lielās vairogveida skarās. Ziedus labprāt apmeklē bites. Rudenī tas rotājas ar melnām odziņām, kas smaržo pēc kadiķu ogām, tajās ir plakanas sēklas. Sākot ar divu triju gadu vecumu, uz koka stumbra un zariem parādās tumšbrūni, asi dzeloņi. Vecākam kokam dzeloņi no stumbra nobirst zemē, bet lapas veidojas sīkākas. Vērtīga ir koksne, piemēram, Japānā to izmanto galdniecībā, jo tai ir skaista pelēka tekstūra.

Audzēšanas nianses

Foto: SHUTTERSTOCK




Kalopanaksam patīk augt caurlaidīgā, auglīgā mālsmilts augsnē. Apgaismojuma ziņā elastīgs – var augt saulainā vai daļēji noēnotā vietā.

Pavairojot ar sēklām, ogas rudenī novāc, iemērc ūdenī un atstāj dažas dienas, līdz sāk bojāties – pūt un atdalās mīkstums. Tad noskalo tekošā ūdenī, līdz sēklas tīras. Rudenī pirms sala sasēj kastītē, ko līdz malām ierok augsnē uz lauka. Daļa sēklu uzdīgst jau pavasarī, daļa – pēc gada. Sējeņus izpiķē dobē. Pirmos divus trīs gadus tie aug ļoti lēni. Līdz 5–6 gadu vecumam kociņi veido tikai vadzaru (sānzari parādās vēlākos gados), un rudenī, kad lapas nobirst, paliek tikai spēcīgi augoši puļķi ar dzeloņiem.

Lai kalopanakss izpaustos visā savā skaistumā, stādot jāņem vērā tā lielums – kokam jāatvēl vismaz 15 kvadrātmetru platība.



Avots: la.lv

Leave a Reply