ASV zoodārzā ar jauno koronavīrusu inficējies tīģeris

ASV zoodārzā ar jauno koronavīrusu inficējies tīģeris
FOTO: AP/Scanpix

Bronksas zoodārzā Ņujorkā analīzes tīģeru mātītei uzrādījušas inficēšanos ar jauno koronavīrusu, kas izraisa saslimšanu ar Covid-19, ziņo “National Geographic”.





Zoodārzā vēl sešiem citiem lielajiem kaķiem novēroti slimības simptomi, svētdien pavēstīja ASV Lauksaimniecības departaments.

“Tas ir pirmais gadījums, par kuru mums zināms, kad [savvaļas] dzīvnieks saslimis ar Covid-19, inficējoties no cilvēka,” norāda Bronksas zooloģiskā dārza galvenais vetārsts Pols Kalle.

Analīžu rezultātus apstiprināja Nacionālā veterināro pakalpojumu laboratorija, vēsta raidorganizācija BBC.

Malajas tīģera mātīte Nadja ar koronavīrusu, visticamāk, inficējās no asimptomātiska dzīvnieku kopēja. “Tas ir vienīgais saprātīgais scenārijs,” uzskata Kalle.

Zoodārzs Covid-19 smagi skartajā Ņujorkā apmeklētājiem ir slēgts kopš 16.marta.

Marta beigās četrus gadus vecajai Nadjai parādījās klepus. 2.aprīlī viņai tika veiktas analīzes, kas apstiprināja inficēšanos ar jauno koronavīrusu.

Simptomi ir arī sešiem citiem zoodārzā mītošajiem lielajiem kaķiem – Nadjas māsai, diviem Amūras tīģeriem, kā arī trim Āfrikas lauvām. Visus sasirgušos dzīvniekus uzrauga veterinārārsti un gaidāms, ka tie izveseļosies, norāda Kalle.

Bronksas zoodārzs sola aktīvi dalīties informācijā ar citiem zooloģiskajiem dārziem un zinātniekiem.

Līdz šim jaunā koronavīrusa analīzes bijušas pozitīvas vairākiem mājdzīvniekiem, tai skaitā punduršpicam un vācu aitu sunim Honkongā, kā arī kaķim Beļģijā.

Kaķi – gan lielie, gan mājas – ir uzņēmīgi pret kaķveidīgo koronavīrusu, bet vēl nesen nebija zināms, vai tie var inficēties ar SARS-CoV-2.



Testa rezultāts zoodārza amatpersonas satriecis. “Es tam nespēju noticēt,” sacīja direktors Džims Brehenijs.

Vienlaikus viņš pauda cerību, ka atklājums būs noderīgs globālajā cīņā pret Covid-19.

“Visas zināšanas, ko mēs iegūstam par to, kā tas tiek nodots, kā dažādas sugas uz to reaģē, sniegs lielākus bāzes resursus cilvēkiem,” viņš sacīja.

Jaunākie atklājumi raisa jaunus jautājums par vīrusa transmisiju dzīvnieku vidū.

ASV Lauksaimniecības ministrija, kas apstiprināja Nadjas testa rezultātus savā laboratorijā, norādīja, ka nav zināms par gadījumiem, kad ASV ar vīrusu būtu inficējušies mājdzīvnieki vai mājlopi.

“Šobrīd nav zināmu liecību, no kurām būtu noprotams, ka dzīvnieki var aplipināt ar vīrusu cilvēkus vai arī ka viņi var būt vīrusa avots ASV,” sacīja ministrijas veterināre Džeina Rūnija.

Ministrija svētdien norādīja, ka tā neiesaka veikt vispārējās pandēmijas stratēģijas ietvaros Covid-19 testus dzīvniekiem – nedz zoodārzos, nedz citur – vai zoodārzu darbiniekiem.

Rūnija gan norādīja, ka ministrijas Nacionālā veterinārā dienesta laboratorijās ir veikti testi nelielam dzīvnieku skaitam, bet, atskaitot Nadju, pārējiem rezultāti bijuši negatīvi.

Koronavīrusa uzliesmojumi visā pasaulē noris, kad vīruss tālāk tiek nodots no cilvēka cilvēkam, skaidro eksperti.



Avots: tvnet.lv

Dalies:

Leave a Reply