ASV pētnieki prognozē, kad Covid-19 izplatība Latvijā sasniegs augstāko punktu un cik cilvēki no vīrusa mirs

ASV pētnieki prognozē, kad Covid-19 izplatība Latvijā sasniegs augstāko punktu un cik cilvēki no vīrusa mirs
Mediķi aizsargtērpos pie telts Latvijas Infektoloģijas centrā, kurā iespēja nodot analīzes uz Covid-19.
FOTO: Edijs Pālens/LETA

Covid-19 epidēmijas augstākais punkts Latvijā varētu būt 24. aprīlī, prognozējis ASV pētniecības centrs “Institute for Health Metrics and Evaluation” (IHME).





Centra izstrādātais matemātiskais modelis prognozē, ka aprīļa otrajā pusē Covid-19 izplatība sasniegs augstāko punktu, kad vīrusa dēļ dzīvību varētu zaudēt pat vairāki desmiti cilvēku dienā.

Izmantojot pieejamos datos, tiek modelēts ticamākais scenārijs, kā arī minimālās un maksimālās saslimšanas un nāves gadījumu robežas.

Pēc izstrādātā modeļa, lielākais hospitalizāciju skaits gaidāms 24. aprīlī. Pēc ticamākā scenārija, slimnīcās tad nonāks 225 pacienti, savukārt labākajā scenārijā – 41 pacients, bet sliktākajā – 740 pacienti.

Arī mirušo skaita augstākais punkts pēc sliktākā scenārija gaidāms 24. aprīlī, kad dzīvību varētu zaudēt pat 39 cilvēki. Pēc ticamākā scenārija, šajā dienā dzīvību zaudēs septiņi cilvēki. Tomēr pēc labākā scenārija šajā dienā no Covid-19 nemirs neviens.

Pēc ticamākā scenārija lielākais nāves gadījumu skaits gaidāms 29. aprīlī, kad varētu nomirt astoņi cilvēki.

IHME prognozē, ka Latvijā ticamākajā gadījumā būs nepieciešami 44 invazīvie plaušu ventilatori un 52 intensīvās terapijas gultasvietas. Pēc institūta datiem, Latvijā ir 64 šādas gultasvietas, tomēr datu par respiratoriem tam nav.

Pēc IMHE prognozēm, sākot no 30. aprīļa, hospitalizēto un mirušo pacientu skaits pakāpeniski samazināsies. Pēdējais Covid-19 pacients slimnīcu varētu atstāt 31. maijā, savukārt pēdējais nāves gadījums prognozēts 16. maijā.

Tiesa, pēc sliktākā scenārija, pēdējais nāves gadījums varētu būt 24. maijā. IMHE prognozē, ka kopumā koronavīruss Latvijā varētu laupīt 125 dzīvības, ja piepildīsies ticamākais scenārijs. Pēc optimistiskākajām prognozēm, no Covid-19 mirs 26 cilvēki, tomēr sliktākajā gadījumā – 301.

Kā vēstīts, līdz trešdienai, 8. aprīlim, Latvijā konstatēti 577 saslimšanas gadījumi ar Covid-19.



Avots: apollo.lv