Dumpī cietumā Ziemeļitālijā seši bojāgājušie; Salvīni aicina noteikt karantīnu visai Itālijai

Dumpī cietumā Ziemeļitālijā seši bojāgājušie; Salvīni aicina noteikt karantīnu visai Itālijai
Foto: EPA/Scanpix/LETA

Saistībā ar koronavīrusa epidēmiju noteikto ierobežojumu dēļ cietumā Itālijas ziemeļos izcēlies dumpis, kā rezultātā miruši seši ieslodzītie un vairāki citi tikuši ievainoti, atsaucoties uz cietuma administrāciju, pirmdien ziņo vietējie mediji.



Aptuveni 50 ieslodzītie centās izlauzties no cietuma Modēnā, kur, līdzīgi kā citviet Itālijas ziemeļos, koronavīrusa dēļ pašreiz noteikta karantīna. Mediji ziņo, ka ieslodzītie, iespējams, miruši no medikamentu pārdozēšanas. Ieslodzījumu vietu policijas arodbiedrība vēsta, ka Itālijā nekārtības izcēlušās 27 cietumos.

Mediji ziņo, ka nemierus izraisījuši pasākumi, kas ieviesti koronavīrusa epidēmijas dēļ, tostarp, cietumos aizliegti apmeklētāji. Mediju publiskotie video un fotogrāfijas liecina, ka protesti notikuši arī cietumā Milānā, kur uz cietuma jumta sakāpuši ieslodzītie, kas skandējuši vārdu “brīvība”. Bēgšanas mēģinājums noticis arī cietumā Fodžā.

Organizācija “Antigone”, kas cīnās par ieslodzīto tiesībām, paudusi bažas par situāciju cietumos. Organizācija norāda, ka cīņā pret koronavīrusa izplatību jāiekļauj arī ieslodzītie un viņiem jāatļauj sazināties ar saviem tuviniekiem, izmantojot tērzēšanas lietojumprogrammu “Skype”.

Savukārt Itālijas opozīcijas līderis Mateo Salvīni pirmdien paziņojis, ka karantīna, kas koronavīrusa dēļ noteikta Itālijas ziemeļos, būtu jāattiecina uz visu valsti. “Mums jāaizsargā valsts, izvēršot ārkārtējos pasākumus veselības jomā (..) visā valstī,” sociālajā tīklā “Facebook” pavēstīja Salvīni, uzsverot, ka itāļu veselība ir svarīgāka par visu citu.

Tajā pašā laikā Salvīni, kurš vada nacionālkonservatīvo partiju “Līga”, pauda viedokli, ka Itālijas valdībai, Eiropas Savienībai (ES) un Eiropas Centrālajai bankai (ECB) būtu jārīkojas nekavējoties, lai kompensētu ekonomiskos zaudējumus, ko radījis koronavīrusa slimības “Covid-19” uzliesmojums. Viņš aicināja nodrošināt, ka uzņēmumiem un darbiniekiem, kurus skāris “Covid-19”, veselības aprūpes izmaksas un atbalsta pasākumi tiek pilnībā segti.

Lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izplatību, Itālija svētdien noteica karantīnu reģionam ap valsts finanšu galvaspilsētu Milānu un tūrisma centru Venēciju. Karantīna, kas noteikta līdz 3.aprīlim, aptver Lombardiju un vēl 14 provinces – reģionu ar vairāk nekā 15 miljoniem cilvēku jeb ceturto daļu valsts iedzīvotāju. Šai laikā tiks stingri ierobežota izbraukšana un iebraukšana karantīnas zonā bez nopietniem un steidzamiem iemesliem.



Avots: delfi.lv

Leave a Reply