Curiosity robots uz Marsa uzņēmis foto ar 1,8 miljardiem pikseļu

Curiosity robots uz Marsa uzņēmis foto ar 1,8 miljardiem pikseļu

Bieži vien mums patīk nedaudz pasūkstēties, ka mūsdienās ražotāji gan jaunus auto, gan telefonus paredzējuši pavisam īsam lietošanas laikam, lai mēs kā patērētājs tos pirktu atkal un atkal, taču šis nav gadījums ar Marsa robotiem, jo no tiem tiek izsūkta pēdējā pilīte un iegūti visai interesanti rezultāti. Pēc vairāku mēnešu apstrādes darba, ir izveidots skaists panorāmas foto ar Marsa virsmu, kuru uzņēmis robots Curiosity.



Augustā jau būs apritējuši 8 gadi, kopš robots vienmuļi brauc pa sarkano planētu, un 2019. gada Pateicības dienas brīvdienās tam ticis ieplānots uzdevums uzņemt gandrīz 1200 bildes, lai pēc tam tās saliktu kopā vienā lielā panorāmas bildē, kura sastāv no 1,8 miljardiem pikseļu un ļauj pietiekami precīzi redzēt Marsa virsmu, lielos kalnus un krāterus.

Lai uzņemtu vairāk nekā 1000 foto bija nepieciešams noteikts režīms no 24. novembra līdz 1. decembrim laika posmā no pusdienlaika līdz 2 dienā, kas ļauj iegūt stabilu un vienmērīgu gaismas intensitāti. Foto tikuši uzņemti ar redzamās gaismas kameru, kura atrodas uz Curiosity masta un kuras izšķirtspēja ir 1600×1200 pikseļi. Papildus tikusi izmantota arī zemākas kvalitātes kamera, lai spētu nobildēt paša robota virsmu, kura nosacīti bija palikusi ēnā. Liela uzmanība bija jāpievēršs arī kameras kustīgumam, lai visu laiku bilde būtu fokusā.

Pēc šo foto uzņemšanas bijuši nepieciešami vairāki mēneši, lai visu saliktu kopā, izveidojot ietilpīgo 1,8 miljardu pikseļu bildi. Tiesa jau 2013. gadā Curiosity bija pamanījies iegūt 1,3 miljardu pikseļu vizuālo materiālu. Jaunais robots Perseverance, kurš uz Marsu tiks nosūtīts vasarā, būšot spējīgs pārsist arī šo rekordu, un sniegt vēl skaidrākus un ietilpīgākus fotoattēlus.





Avots: kursors.lv

Dalies:

Leave a Reply