VID EDS sistēmas nepilnības rada satraukumu

VID EDS sistēmas nepilnības rada satraukumu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) EDS sistēmā konstatētas nepilnības, kuru dēļ arī tad, ja cilvēks ir nomaksājis nodokļu parādu, tas tik un tā redzams kā aktuāls.

VID Stratēģiskās vadības lietu un sabiedrisko attiecību pārvaldes sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Teice – Mamaja biznesa portālam db.lv stāstīja, ka “šāda situācija ir radusies tiem nodokļu maksātājiem, kuriem izveidojusies iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemaksa (respektīvi, 2019. gadā iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par 2018.gadu, ir radies pienākums piemaksāt noteiktu summu valsts budžetā) un tās samaksas termiņš normatīvajos aktos ir noteikts 2020.gada 1.decembris”.

Tieši tādēļ šī informācija joprojām ir redzama EDS profilā – vēl nav pienācis maksāšanas termiņš, kas ir 2020.gada 1.decembris.

Tā, piemēram, db.lv vērsās kāda iedzīvotāja, kura 2019. gada 10.jūnijā veica maksājumu – Iedzīvotāju ienākuma nodokļa iemaksu Valsts kasē, taču vēl šobrīd VID EDS sistēma uzrāda, ka personai maksājums joprojām ir jāveic.

Sistēma uzrāda, ka maksājuma izpildes datums ir 2019. gada 24.oktobris. Lai gan no tā brīža pagājuši trīs mēneši, tomēr VID EDS uzrāda, ka maksājumu jāveic līdz 2020. gada 1.decembrim.

Iedzīvotāja telefoniski sazinājusies ar VID informācijas dienesta darbinieci, kura norādīja, ka šāda situācija radusies vairākiem iedzīvotājiem, taču satraukumam neesot pamata.

“Esam pateicīgi par to, ka iedzīvotāja jau ir veikusi attiecīgo maksājumu (jau pirms noteiktā termiņa) un vēršam uzmanību, ka šis nav brīdinājums par to, ka nodokļu maksātājs ir parādā nodokļus,” db.lv sacīja E. Teice – Mamaja.

VID pārstāve norāda, ka VID šo situāciju skaidro katram EDS lietotājam personīgi, kurš dienestā vērsies ar jautājumu.

Informāciju, cik nodokļu maksātājiem radusies šāda situācija, VID nesniedz.

“Vienlaikus sadarbībā ar sistēmas izstrādātāju cenšamies rast optimālu risinājumu, lai šāds atgādinājums vairs nebūtu redzams, vienlaikus neietekmējot kopējo nodokļu uzskaites sistēmas algoritmu,” komentē E.Teice – Mamaja.

“Dienas Bizness” jau vēstīja, ka daudzi nodokļu maksātāji izrādījās parādā valstij. Šādam riskam pakļautas tādas strādājošo kategorijas, kam pēdējā gada laikā ienākumi bijuši mainīgi vai arī tie atšķiras no iepriekšējā gada ienākumiem, piemēram, jaunās māmiņas, kuras atgriezušās darbā no bērnu kopšanas atvaļinājuma, skolu un augstskolu absolventi, kuri uzsākuši patstāvīgas darba gaitas, ilgstošie bezdarbnieki, kuri beidzot atraduši darbu, kā arī tie, kuriem ir bijusi relatīvi neliela bruto alga (440–850 eiro mēnesī), bet viņiem pērnā gada laikā bijuši vēl kādi citi papildu ienākumi, piemēram, par dažu vecu akumulatoru vai lūžņu un lauksaimniecības produkcijas pārdošanu, kā rezultātā gada kopējais ienākumu līmenis pārsniedz to apmēru, vadoties pēc kura tika piemērots diferencētā neapliekamā minimuma apmērs.

Avots: db.lv

Leave a Reply