“Tas ir apsmiekls Latvijai, mūsu tautai”; cietušie vīlušies Zolitūdes traģēdijas tiesas spriedumā

“Tas ir apsmiekls Latvijai, mūsu tautai”; cietušie vīlušies Zolitūdes traģēdijas tiesas spriedumā
Foto: IEVA LEINIŠA, LETA

Latvijas vēsturē vērienīgākajai un sarežģītākajai krimināllietai pirmās instances tiesa šodien pielika punktu. Vairāk nekā sešus gadus pēc Zolitūdes traģēdijas, kurā dzīvību zaudēja 54 cilvēki un vairāki desmiti guva ievainojumus, cietumsods piespriests vienam no apsūdzētajiem, pārējie – attaisnoti.

Latvijas vēsturē vērienīgākās un sarežģītākās krimināllietas sprieduma pasludināšana pirmdien bija ieplānota stingrā drošības režīmā. Tiesas sēdes dalībnieki tika aicināti ierasties aptuveni pusotru stundu pirms sprieduma pasludināšanas, lai izietu drošības pārbaudes. Tikmēr pie tiesu nama bija novietotas vairākas policijas automašīnas, lai rūpētos par kārtību.

Kā pirmie uz tiesas sēdi pirmdien ieradās cietušie. Viņi neslēpa, ka cerības panākt taisnību vairāk nekā sešus gadus pēc traģēdijas ir zaudējuši.

“Ja piesūdzēs vismaz to, ko viņi prasa, būs labi, bet es nedomāju, ka tā būs,” pirms tiesas TV3 Ziņām sacīja Marija Mazule, kurai traģēdija bojā gāja tēvs.

Saīsināto spriedumu tiesa uzrakstījusi uz 850 lapām, tā daļēja nolasīšana aizņēma gandrīz visu darba dienu. Būvinženierim Ivaram Sergetam bez sešu gadu cietumsoda virknei cietušo kompensācijās būs jāizmaksā vairāk nekā pieci miljoni eiro.

Pārējie apsūdzētie – veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, arhitekts Andris Kalinka, “Re&Re” būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš, trīs tā laika Rīgas pilsētas būvvaldes darbinieki, kā arī “Maxima” darba aizsardzības vecākā eksperte – tika attaisnoti. Neviens no viņiem plašus komentārus pēc sprieduma nolasīšanas TV3 Ziņām sniegt nevēlējās.

“Komentārus sniegs advokāts Junkers. Mēs turējāmies pie savas, nostāja bija nemainīga visu tiesas procesu,” sacīja Andris Kalinka. Andris Gulbis TV3 Ziņām norādīja vien to, ka nav vainīgs, bet Mārtiņš Draudiņš atteicās sniegt jebkādu komentāru.

Daļa cietušo sprieduma lasīšanas laikā nespēja valdīt emocijas, cēlās kājās un pameta tiesas zāli.

“Dieva sods līdz viņiem nonāks, mēs cīnīsimies tālāk, mēs to tā neatstāsim. Mēs izprasīsim pilnībā visus dokumentus, kurus šodien lasīja, organizēsim piketu, vajadzēs, iesim pie Saeimas. Ja vajadzēs, stāvēšu uz ceļiem pie Saeimas un lūgšu, lai to visu atceļ,” pēc sprieduma sacīja Aļona Burve-Želodkova, kura traģēdijā zaudējusi vīru.

“Tas ir apsmiekls Latvijai, mūsu tautai, tādu tiesu mēs nebijām gaidījuši, kā tā var ņirgāties par cilvēkiem. Viņu vienu pašu uztaisīja par grēkāzi, kur tad viņš ņems to maisu naudas, ko visu izmaksāt, sešus gadus sēdēt. Tie pārējie sēž un smaida, viņi visi ir vainīgi,” uzskata bojāgājušā ugunsdzēsēja-glābēja vecāmāte Austrīte Žarikova.

Spriedumu pārsūdzēt grasās vairāki cietušie, un, kā atzina Ivara Sergeta advokāts, visticamāk, tā rīkosies arī viņa klients.

Avots: skaties.lv

Leave a Reply