No roku mazgāšanas plaukstās izveidojušies caurumi: Kurusova par dzīvi koronavīrusa skartajā Singapūrā

No roku mazgāšanas plaukstās izveidojušies caurumi: Kurusova par dzīvi koronavīrusa skartajā Singapūrā
FOTO: facebook.com/aleksandra.kurusova

Deju pasniedzēja Aleksandra Kurusova vairāk nekā gadu par mājām sauc Singapūru, kur pašreiz plosās koronavīruss. Dejotāja atklāj detaļas, kāda aina paveras vīrusa skartajā zemē.

Kurusova žurnālam “Vakara Ziņas” skaidro – situācija Singapūrā nav vienkārša. “Mums Singapūrā jau ir apstiprināti 68 saslimšanas gadījumi. Senāk varēja kontrolēt un zināt, kas ar ko komunicēja no Ķīnas, un šos gadījumus novērst, taču tagad jau vairs nevar saprast, no kurienes kas ienāk, vienkārši tas ir “gaisā”. Tādēļ vairs nav omulīgi,” atklāj dejotāja.



Viņa stāsta, ka uz ielām, metro un citās publiskās vietās cilvēku skaits ir ievērojami mazāks. Tad, kad tika izziņots oranžais brīdinājuma līmenis, veikalos situācija bija dramatiska: “Cilvēki uzvedās gluži kā asa sižeta filmās. Veikalu plaukti tika pilnībā iztukšoti. Cilvēki grāba visu, kas bija plauktos.”

Esot izpirktas arī sejas maskas un termometri.

Tiesa, tagad situācija ir uzlabojusies, jo “valdība saka – pārtikas pietiks visiem”.

Kā vēl vienu nepatīkamu lietu Aleksandra min to, ka šā vīrusa simptomi var parādīties 24 dienu laikā. “Tas ir traki, jo tu jau nezini, kurš ir inficēts, jo gandrīz tikai pēc mēneša dažiem saslimušajiem parādās simptomi,” tā Aleksandra.

Pati dejotāja drošības nolūkos vairāk nekā desmit reizes dienā mazgā rokas un nēsā sejas masku. “Liekas jau, ka no mazgāšanas caurumi izveidojušies plaukstās,” situāciju iezīmē dejotāja.

Aleksandra aicina savus draugus Latvijā izvairīties no ceļošanas uz vīrusa skartajām valstīm.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandra Kurusova (@aleksandrakurusova) on

Šobrīd jaunā koronavīrusa “Covid-19” upuru skaits Ķīnā ir pieaudzis līdz 2236. Infekcijas gadījumu skaits sasniedzis 75 465, savukārt pasaulē ārpus kontinentālās Ķīnas līdz šim ir apstiprināti vairāk nekā 1000 infekcijas gadījumi un 11 nāves gadījumi.

Jau ziņots, ka patlaban Latvijā nav reģistrēts neviens koronavīrusa saslimšanas gadījums.

Atbildīgie dienesti Latvijā, proti, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) un universitātes slimnīcas, ir pastāvīgā saziņā par situācijas attīstību pasaulē saistībā ar jauno vīrusu un šobrīd strādā atbilstoši Katastrofu medicīnas plānā noteiktajam gatavības režīmam.

Ārstniecības iestādēm – gan NMPD brigāžu mediķiem, ģimenes ārstiem un slimnīcu personālam ir sniegtas Pasaules veselības organizācijas (PVO) rekomendācijas rīcībai, saskaroties ar iespējami inficētu pacientu ar koronovīrusu. Tāpat ir apzināti pieejamie slimnīcu resursi infekcijas slimnieku ārstēšanai. Dienesti ir apliecinājuši, ka nepieciešamības gadījumā spēs nodrošināt veselības aprūpes sniegšanu pacientiem, kuriem pastāvēs aizdomas par inficēšanos ar šo vīrusu.

SPKC arī aicina ārstniecības iestādes nekavējoties ziņot par katru smagas akūtas respiratoriskas saslimšanas gadījumu personai, kura 14 dienu laikā pirms saslimšanas apmeklēja Ķīnas pilsētu Uhaņu vai bija kontaktā ar slimnieku, kurš ir saslimis pēc ceļojuma uz Uhaņu.

Savukārt, lai samazinātu akūtu elpceļu infekciju vispārējo risku, SPKC visiem ceļotājiem iesaka izvairīties no tuva kontakta ar cilvēkiem, kuri slimo ar akūtām elpceļu infekcijām, bieži mazgāt rokas, īpaši pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi, izvairīties no neaizsargāta kontakta ar lauksaimniecības vai ar savvaļas dzīvniekiem un izvairīties no tirgus apmeklējumiem, kur pārdod dzīvus dzīvniekus vai apstrādā dzīvnieku liemeņus.



Ja ceļojuma laikā vai 14 dienas pēc tā tomēr parādās simptomi, kas norāda uz elpceļu slimībām – paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, apgrūtināta elpošana -, centrā aicina vērsties pēc medicīniskās palīdzības un informēt ārstu par ceļojumu.

Avots: tvnet.lv

Leave a Reply