Izskatās, ka mistiskie radiosignāli no kosmosa atkārtojas 16 dienu ciklā

Izskatās, ka mistiskie radiosignāli no kosmosa atkārtojas 16 dienu ciklā
FOTO: Public Domain

Zinātnieki saka, ka viņiem izdevies identificēt pirmos ātros radio uzliesmojumus (FRB), kas pulsē regulārā ritmā. Šis atklājums jaunā gaismā parāda vienu no visuma lielākajām mistērijām

FRB ir ātri radio signālu uzliesmojumi, kas ilgst tikai milisekundi vai daļu no tās. To izcelsme ir tālu aiz mūsu galaktikas robežām.

Līdz šim pētnieki ir identificējuši vairāk nekā 100 FRB signālu avotus, kopš tie pirmo reizi tika novēroti 2007. gadā. Par spīti tik ilgam laikam, šo ārkārtīgi enerģisko radiosignālu izcelsme nav zināma.

Lielākā daļa FRB avotu izstaro vienreizēju signāla uzliesmojumu, tomēr aptuveni no desmit avotiem šie signāli atkārtojas, tiesa, sporādiski un bez regulāra modeļa.

Tomēr tagad zinātnieku komanda atklājusi, ka viens no jau zināmajiem FRB avotiem radiosignālus izstaro atkārtojošā modelī -16 dienu ciklā.

Šis atklājums ir aprakstīts pētījumā, kas publicēts pirmsdrukas vietnē “arXiv.org”, tāpēc ir svarīgi paturēt prātā, ka rezultātus vēl nav pārskatījuši un apstiprinājuši citi jomas eksperti.

Kā rakstīts citā nesenā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”, rakstīts, ka jaunajā pētījumā izanalizētais FRB avots atrodas 500 miljonus gaismas gadu attālas galaktikas nomalē, kas to padara par Zemei tuvāko FRB avotu.

Kā rakstīts jaunajā pētījumā, šis FRB avots izstaro vairākus radiosignālu uzliesmojumus četru dienu ilgā periodā, bet tad noklust uz nedaudz vairāk par 12 dienām. Kopumā cikls ilgst nedaudz vairāk par 16 dienām.

Par spīti pētījumam, nav īsti skaidrs, kāds ir FRB 180916.J0158+65 avots. Tomēr iegūtie rezultāti jebkurā gadījumā var palīdzēt zinātniekiem spert soli tuvāk skaidrojumam, kas izraisa šos signālus.

Avots: tvnet.lv

Leave a Reply