Atpakaļ pagātnē – kāda bija ikdiena padomju laikos?

Atpakaļ pagātnē – kāda bija ikdiena padomju laikos?
Padomju kvass
Foto: Corbis/Scanpix

Lai gan ir pagājis gadsimta ceturksnis kopš šīs iekārtas sabrukuma, daudzi tā laika notikumi tiek apvīti ar noslēpumainības auru un saglabāti dzīvā atmiņā. Vai viss bija tik ideāli, kā bieži tiek minēts vecākās paaudzes sarunās un atmiņās?

Finanšu sfēra



Maksāšanas līdzeklis- rublis un kapeikas. Daudziem joprojām kā akmenī iekaltas ir tā laika cenas -20 kapeikas maksāja vilciena biļete, 14 kapeikas cigaretes “Prīma”( kas arī ir tā laika relikvija). Vidējā alga- 130 rubļi.

Bērnu rotaļu laukumā
Foto: You-journal.ru

Daudzi, kuri mēģināja kaut ko iekrāt, naudu glabāja visai interesantās vietās- grāmatās, gultas veļā , burciņā. Vēlāk parādījās krājgrāmatiņas. Lai iegādātos automobili, kas maksāja vairākus tūkstošus, nepietika ar sakrāto naudu – bija jāgaida sava kārta rindā.

Kopīga laika pavadīšana

Tolaik mutuļoja aktīva sabiedriskā dzīve. Parkos tika spēlēts šahs, dambrete, uz šīm spēlēm bieži vien pusdienlaikā sapulcējās liela daļa apkaimes iedzīvotāju un darbinieku no dažādām rūpnīcām.

Savdabīgs pulcēšanās veids bija sabiedriskās pirtis. Mazajos dzīvoklīšos, kur bieži vien nebija ērtību vai siltā ūdens, nebija iespējas pienācīgi nomazgāties, tādēļ neiztrūkstošs sestdienas rituāls bija došanās uz sabiedrisko pirti.

Līdzi tika ņemti savi mazgāšanās piederumi- ziepes, šampūns. Bieži vien uz vienas lāviņas blakus sēdēja gan fabrikas strādnieks, gan zinātņu doktors- sadzīves apstākļi abiem bija vienādi.

Sadzīve

Kooperatīvu laiks – ģimenes miniražotnē top pelmeņi
Foto: You-journal.ru




Bieži vien laiks bija jāpavada ļoti cieši kopā spiestā kārtā, jo daudziem bija jāmitinās komunālajos dzīvokļos, kur katrai ģimenei piederēja viena istaba un plauktiņš virtuvē, kā arī tiesības izmantot koplietošanas telpas.

Arī tiem, kuriem izdevās tikt pie sava mitekļa, bija cieši jāsarūmējas, jo bieži vien mazā divistabu dzīvoklī kopā dzīvoja vairākas ģimenes.

Rindas

Tula, rindā pēc piena. Septiņdesmitie gadi
Foto: you-journal.ru



Avots: you-journal.ru

 

Leave a Reply