Izraēla gatava uz Mēnesi palaist savu pirmo privāto kosmosa kuģi

Izraēla gatava uz Mēnesi palaist savu pirmo privāto kosmosa kuģi

Arī Izraēla nevēlas palikt iepakaļ citām valstīm, tāpēc jau 2019. gada februārī plāno uz Mēness virsmas nogādāt savu pirmo privāto kosmosa kuģi.

ASV kopš 20. gadsimta sešdesmitajiem gadiem sešos dažādos projektos uz Mēness nogādājusi 12 cilvēkus, kā arī vairākas zondes, piemēram, “Surveyor”, kas kalpoja kā sagatavošanās cilvēka izkāpšanai uz Mēness. Savukārt Padomju Savienība uz Mēness 20. gadsimta 70. gados nogādāja savu “Mēnessgājēju” jeb “Lunohodu”. Bet pavisam nesen Mēness tumšajā pusē nolaidās Ķīnas zonde “Chang’e 4”, kļūstot par pirmo cilvēka radīto objektu, kas nosēdies Mēness neredzamajā pusē.

Kā rakstīts izdevumā “The Conversation”, Izraēlas privātās kompānijas “SpaceIL” misija plānota nedaudz citādāka. Tā būs pirmā privāti finansētā misija, kuras laikā plānots uz dabiskā Zemes pavadoņa nogādāt pašgājēju, kā arī pirmais kosmosa kuģis, kas pārvietosies pa Mēness virsmu ar raķešu dzinēja radītiem lēcieniem.

“SpaceIL” tika radīta 2011. gadā, lai piedalītos “Google Lunar Xprize” konkursā. Tā uzvarētājam pienācās 30 miljonu dolāru liela balva, lai uzbūvētu kosmosa kuģi un nosēdinātu to uz Mēness. Pēc nosēšanās zondei vai pašgājējam jāspēj pārvarēt vismaz 500 metru liels attālums, kā arī uz Zemi jānosūta detalizēti analīzes dati. Tiesa konkurss beidzās 2018. gadā bez uzvarētāja, tomēr Izraēlas kompānija nelikās mierā un turpināja attīstīt savu kosmosa kuģi, kas tagad ir gatavs doties uz Mēnesi.

Zonde vārdā “The Beresheet” ir vidēja pusdienu galda lielumā un sver aptuveni 158 kilogramus, neskaitot 45 kilogramus degvielas, kas tai nepieciešama tālajā ceļā. Uz zondes izvietoti dažādi mērinstrumenti, kas analizēs Mēness magnētisko lauku, kā arī kapsula ar dažādiem vēsturiskiem Izraēlas artefaktiem.

Tiesa, pati zonde uz Mēness varēs darboties vien dažas dienas, jo tā nav radīta ilgtermiņa pētījumiem.

Avots: theconversation.com