Zinātnieki: sieviešu smadzenes ir trīs gadus jaunākas nekā vīriešu

Foto: FOTO: Reuters/ScanPix

Visi ir dzirdējuši teicienu par būšanu jaunam sirdī, tomēr, kā ir ar jaunību smadzenēs? Jaunā pētījumā noskaidrots, ka sieviešu smadzenes ir bioloģiski jaunākas par tāda paša vecuma vīriešu smadzenēm.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Proceedings of the National Academy of Sciences”, zinātnieki izpētīja gandrīz 200 pieaugušo smadzeņu uzņēmumus, īpaši meklējot smadzeņu vielmaiņas ātrumu, kas līdz ar gadiem mēdz kļūt lēnāks. Balstoties uz šī vielmaiņas ātruma, noskaidrojās, ka sieviešu smadzenes ir vidēji trīs gadus bioloģiski jaunākas nekā tāda paša vecuma vīriešu smadzenes.

Šis atklājums gan vēl ir jāapstiprina ar nākotnes pētījumiem, tomēr, ja tā ir taisnība, tad tas nozīmē, ka sievietes mazāk ietekmē vecuma izraisītas pārmaiņas smadzenēs. Tas arī var izskaidrot, kāpēc sievietēm retāk nekā vīriešiem vecumdienās samazinās prāta spējas.

Smadzeņu galvenā “degviela” ir cukurs jeb glikoze, tomēr tas, kā smadzenes šo glikozi izmanto, gadu laikā mainās. Kad cilvēki ir jauni, to smadzeņu vielmaiņai nepieciešams vairāk glikozes, lai smadzenes attīstītos un varētu veidoties jaunas šūnas, bet, kad cilvēks noveco, smadzenes piedzīvo šo procesu redukciju.

Avots: pnas.org