Eksperti: pieaugušie internetā bieži vien pieļauj tās pašas kļūdas, kuras bērni

<span style="font-size: 10px;">Foto: pixabay.com</span>
Foto: pixabay.com

Katru dienu ekspertu redzeslokā nonāk gadījumi, kas saistīti ar informācijas drošības, tostarp personas datu, apdraudējumiem internetā. Pieredze liecina, ka pieaugušie digitālajā vidē bieži vien pieļauj tās pašas kļūdas, kuras bērni. Tāpēc, tuvojoties Pasaules Drošāka interneta dienai 5.februārī, mobilo sakaru operators BITE, sadarbojoties ar Latvijas Drošāka interneta centru, ir apkopojis praktiskus padomus, kā parūpēties par datu drošību mobilajās ierīcēs, kas jāņem vērā kā lieliem, tā maziem.

Mūsdienās mobilajās ierīcēs glabājam dažādu informāciju – privātus foto un video, personas datus, internetbankas pieejas u.tml. Tomēr, ja mobilā ierīce netiek pienācīgi aizsargāta, tā ir viegli pieejama ikvienam. Piemēram, BITES pieredzē ir gadījumi, kad vecāki saņem neierasti lielus ikmēneša mobilo sakaru rēķinus, jo bērni bez atļaujas izmanto viņu viedtālrunus – ne vien lieto internetu un spēlē spēles, bet arī iegādājas dažādus maksas pakalpojumus mobilo aplikāciju veikalos “App Store” un “Google Play”.

“Ja ierīce nav pietiekami aizsargāta, tā var būt pieejama ne tikai bērniem, bet arī ļaundariem, kuri izvērš digitālajā vidē dažādus pārkāpumus, piemēram, izmanto sensitīvus privātpersonu vai uzņēmumu datus, lai veiktu fiktīvus darījumus, izspiestu naudu, reģistrētos nelegālās interneta vietnēs vai izvērstu pret kādu kibermobingu u.tml. Tāpēc ikdienā ir ļoti svarīgi ievērot kiberdrošības labo praksi. Piemēram, drošības iestatījumu aktivizēšanai viedierīcēs jābūt tik pat automātiskai darbībai kā drošības jostas lietošana, iesēžoties automašīnā,” uzsver BITES tehnoloģiju eksperts Dainis Dembovskis.

Lai vecāki varētu runāt ar bērniem par drošu mobilo ierīču, interneta lietošanu un efektīvākajiem veidiem, kā aizsargāt privātus datus, arī viņiem pašiem ir jāpilnveido savas zināšanas šajās jomās. Sevišķi tagad, kad mobilo ierīču un interneta iespējas strauji attīstās. Tāpēc BITES un Latvijas Drošāka interneta centra eksperti ir apkopojuši praktiskus padomus par drošu mobilo ierīču, interneta lietošanu un datu aizsardzību, kas jāielāgo gan pieaugušajiem, gan jāiemāca bērniem.

Avots: Tvnet