Antarktīdas rietumos izurbts vairāk nekā divus kilometrus dziļš caurums

Zinātnieku un inženieru komanda pirmo reizi vēsturē Antarktīdas rietumu šelfa ledājā, izmantojot karstu ūdeni, izurbuši vairāk nekā divus kilometrus dziļu urbumu. Šis pētījums palīdzēs labāk saprast, kas notiek ar šo reģionu globālās sasilšanas laikā.

11 zinātnieku komanda pēdējās 12 nedēļas nežēlīgi zemās temperatūrās ir smagi strādājusi uz Rutforda ledus straumes, lai beigās izveidotu 2152 metrus dziļu urbumu. Pašlaik urbumā nolaisti dažādi mērinstrumenti, kas izmērīs ūdens spiedienu, ledus temperatūru un tā deformāciju.

Projekts, kas nosaukts par “BEAMISH”, tika plānots 20 gadus. 2004. gadā zinātnieki to centās realizēt, tomēr neveiksmīgi.

“Es šo mirkli gaidīju ļoti ilgi, tāpēc esmu ļoti priecīgs, ka mēs beidzot sasniedzām savu mērķi. Mūsu zināšanās par to, kas notiek Antarktīdas rietumos, ir pamatīgi robi, tāpēc izpētīšana, kā ledus balstās uz zemes, var sniegt nozīmīgu informāciju par klimata pārmaiņu ietekmi uz ledājiem,” komentēja projekta vadošais zinātnieks Endijs Smits.

Pašlaik zinātnieki ir izurbuši divus caurumus un plāno strādāt līdz 2019. gada februāra vidum.

“Mēs zinām, ka siltie okeāna ūdeņi pamatīgi izskalo daudzus Antarktīdas rietumu ledājus. Tas, ko mēs vēlamies saprast, ir – cik laika atlicis, pirms tie noslīdēs no kontinenta okeānā. Tas savukārt ļaus noskaidrot, cik ļoti celsies ūdens līmenis okeānos un jūrās,” teica okeanogrāfs Kīts Makinsons.