Beidzot noskaidrots zudušais posms cilvēka vēsturē

Beidzot noskaidrots zudušais posms cilvēka vēsturē

Zinātnieki paziņojuši, ka pirms diviem miljoniem gadu agrīnie cilvēki vēl joprojām šūpojās koku zaros. Par to liecina fosilijas, kas tagad oficiāli atzītas par trūkstošo posmu cilvēces ģimenes kokā.

«Australopithecus sediba» fosilijas zinātnieku starpā bijis karsts temats jau desmit gadus – kopš brīža, kad tās tika uzietas Dienvidāfrikā.

Pašlaik zinātnieki ir vienisprātis, ka «Australopithecus sediba» ir cieši saistīts ar «Homo genus» un kalpo par pārejas posmu starp agrīnajiem cilvēkiem un to pēcnācējiem, pierādot, ka pirms diviem miljoniem gadu cilvēki joprojām burtiski sēdēja kokos.

Tā saucamo «cilvēces šūpuli» Malapas izrakumu vietā, Dienvidāfrikā, pavisam nejauši atklāja deviņus gadus vecais Metjū Bergers, kad dzenāja savu suni. Rotaļas izvērsās par pamatu šīs nedēļas atklājumam, kas detalizēti aprakstīts zinātniskajā žurnālā «Paleoanthropology» publicētajā pētījumā.

Šis atklājums palīdz aizpildīt tukšumu cilvēces vēsturē starp 3 miljonus gadu veco «Lūsijas» skeletu un «Homo habilis», kas sāka izmantot rīkus pirms 1,5 līdz 2,1 miljona gadu. Tas arī pierāda, ka šā perioda cilvēki lielu daļu laika pavadīja kokos, iespējams, tā izvairoties no plēsīgajiem zvēriem.

Joprojām daudz neskaidrību

Divi daļēji saglabājušies «Australopithecus sediba» skeleti (sieviete un vīrietis) tika atrasti 2008. gadā kādā sagruvušā alā Dienvidāfrikā. Atradums pētnieku vidū raisīja gadiem ilgas diskusijas – daži uzskatīja, ka tie ir pavisam jaunas sugas cilvēki, bet citi šo ideju noliedza. Jaunajā pētījumā strīdam beidzot pielikts punkts un pierādīta šo fosiliju saikne ar «Homo genus».

«Australopithecus sediba» plaukstas un kājas, piemēram, liecina, ka lielu daļu laika tas pavadījis, rāpjoties kokos.

Pētījuma autori ir pārliecināti, ka tuvākajā laikā tiks atklāti vēl daudzi jauni pavedieni, kas palīdzēs izgaismot cilvēka evolūcijas vēsturi.

Avots: paleoanthro.org