FOTO/VIDEO: ASV izstrādāta “lidojoša mašīna”, kas lidojumu sāk vertikāli

FOTO/VIDEO: ASV izstrādāta “lidojoša mašīna”, kas lidojumu sāk vertikāli
Foto: techfusion.ru

Kalifornijā bāzētā kompānija Opener prezentējusi “lidojošu mašīnu” BlackFly. Šī transportlīdzekļa izstrāde kopumā ilgusi deviņus gadus, kā ietvaros veikti vairāk nekā 1400 izmēģinājuma lidojumi, bet gaisā veiktais attālums pārsniedz 19 tūkstošus kilometru.

Interesantais lidaparāts par “lidojošu mašīnu” nodēvēts tādēļ, ka tas īsti nelīdzinās nedz automašīnai tradicionālā šī jēdziena izpratnē, nedz lidmašīnai. Tuvākie līdzinieki pēc pacelšanās un lidošanas principa drīzāk ir helikopters un drons. Pie tam par automašīnu to nevar dēvēt kaut vai tādēļ, ka BlackFly nav riteņu.

Konceptuāli jaunais pārvietošanās līdzeklis būtībā ir vienvietīgs lidonis ar astoņiem propelleriem. Tā motorus darbina elektroenerģija, par lidošanas komfortu gādā autopilota sistēma. BlackFly, kas paceļas un nolaižas vertikāli, ASV ir atļauts pilotēt bez speciālas pilota licences.

ASV tā dēvētais multikopters tiks apgādāts ar 8 kWh baterijām, savukārt citiem noieta tirgiem paredzētas 12 kWh baterijas. Ražotājs norāda, ka aptuvenais nolidojamais attālums būs attiecīgi 40 un 65 kilometri. Atkarībā no uzlādes sistēmas jaudas process aizņems no 25 minūtēm līdz vairāk nekā 7 stundām.

BlackFly kruīza ātrums Savienotajās Valstīs tiks ierobežots pie 100 kilometriem stundā. Citviet ieskrieties varēs ātrāk – līdz pat 130 km/h.

Pārdošanā kompānijas Opener izstrādājums nonāks 2019.gadā. Cik tas maksās, pagaidām nav zināms. Opener vien norāda, ka BlackFly būs pieejams par “aptuveni tādu pašu cenu kā apvidus auto”.

Lidojošas mašīnas (tādas, kas var arī braukt pa ceļu) izstrādi veic arī virkne citu uzņēmumu. Piemēram, Toyota plāno lidmobili prezentēt 2020.gadā, kad norisināsies Tokijas olimpiskās spēles. Ar līdzīga transportlīdzekļa izstrādi nodarbojas arī Nīderlandes kompānija PAL-V International B.V., slovāku AeroMobil, vācu Carplane, kā arī tādi avioindustrijas giganti kā Airbus un Boeing.

Avots: techfusion.ru