ANDA MAGONE, LAILA HALILOVA, RŪTA KALMUKA. „PIEVIENOTĀ ATMIŅA”

ANDA MAGONE, LAILA HALILOVA, RŪTA KALMUKA. „PIEVIENOTĀ ATMIŅA”05.04. – 06.05.2018.
Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālēs skatāma trīs fotogrāfu Andas Magones, Lailas Halilovas, Rūtas Kalmukas izstāde „Pievienotā atmiņa”, kas notiks Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2018 ietvaros.

It kā jau pašsaprotamajām, tomēr visai sarežģītajām fotogrāfijas un atmiņas attiecībām kopīgā izstādē ir pievērsušās fotogrāfes, domubiedrenes, kādreiz Andreja Granta studijas audzēknes Anda Magone, Laila Halilova un Rūta Kalmuka. Viņu skatījums ir sievišķīgs tradicionālā izpratnē – specifiskais mātes skatiens, kas arī caur kameras pastarpinājumu nezaudē ne gramu sev raksturīgā maiguma, rūpju, gādības un beznosacījuma mīlestības. Katra no māksliniecēm izstādē piedalās ar autobiogrāfisku, vairāku gadu laikā uzņemtu melnbaltu analogo fotogrāfiju sēriju, kuras galvenie varoņi ir viņas bērni. Mātes šķietami vienkārši vēro, dokumentē savu bērnu gaitas un vidi, apvienojot šo procesu ar pašu radošajām interesēm un ambīcijām.
Pagātnes pieredze ietekmē tagadni, atmiņu „ieraksti” izmaina reakciju uz pašlaik notiekošo. Neapzināti un nemanot no atmiņu glabātuvēm mēdz uzpeldēt implicītā jeb pievienotā atmiņa, kurā emociju un ķermeņa sajūtu „ieraksti” turpina krāties kopš peldēšanās augļūdeņos mātes klēpī līdz pat cilvēka mūža galam. Izstādes autores fiksē, materializē, vizualizē šīs implicītās sajūtu atmiņas formātā, kura iespējas pārvalda vislabāk – melnbaltā dokumentālajā fotogrāfijā.
Rūtas Kalmukas „Tēlojumi” un Andas Magones „Septiņas vasaras” liecina, ka bērnu dzīve vasarās Latvijas laukos un dārzos noris mierīgi, bezrūpīgi un laimīgi. Savukārt, Lailas Halilovas „Acumirkļi” (Fleeting moments) ikdienišķos mirkļos fiksē viņas ģimenes dzīves ritumu starp divām zemēm kopš pārcelšanās uz Lielbritāniju 2007. gadā.
Fotogrāfijas ir saules gaismas pielietas, un cilvēku tiešas vai netiešas klātbūtnes mizanscēnas ietver skaidri jaušamas emocijas un noskaņas, ko autores ir gribējušas saglabāt. Vissmalkākais un neprognozējamākais „atmiņu ierakstu materiāls”, protams, ir bērni, kuri savu mammu uzņemtās fotogrāfijās nemēdz īpaši pozēt, vēl jo vairāk, ja viņi guļ vai ir aizspēlējušies ar draugiem, vai kaut ko pārdzīvo, vai vienkārši dzīvo, vai ir iegājuši sevī. Šajā situācijā nejauši iekūlies skatītājs ir aicināts vērot svešās un atmodināt savas atmiņas, respektējot intīmo.
Teksts: Aiga Dzalbe

Anda Magone (1971) ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre, piedalījusies grupu izstādēs Berlīnē, Londonā, Prāgā, Tartu u.c. Izstāde „Dārzs” 2008. gadā saņēma „Dienas” gada balvu kultūrā, kā arī nomināciju Purvīša balvai. „Par savu izteiksmes veidu uzskatu melnbalto dokumentālo fotogrāfiju. Sev tuvās tēmas atrodu sadzīvē – tā ir ģimene, draugi, daba, ikdienišķi uzstādījumi.” Nozīmīgākās darbu sērijas: „Es domāju par sevi” (2005), „Dārzs” (2008), „Es esmu/es neesmu” (2013), „Septiņas vasaras” (2016), „Dvīnes”.

Laila Halilova (1976) ir ieguvusi bakalaura grādu fotogrāfijā – Sir John Cass Faculty of Art, Architecture and Design Londonā, šobrīd dzīvo Lielbritānijā. Ar melnbalto analogo fotogrāfiju nodarbojos kopš 1996. gada, kad uzsāka foto studijas Tehniskās Jaunrades namā Annas 2. Kopš 2008. gada strādā pie fotoprojekta Fleeting Moments. 2006. gadā Halilovas darbu grāmata „36 EXP” saņēma Latvijas fotogrāfijas Gada balvu kā labākā fotogrāmata.

Rūta Kalmuka (1974) ar fotogrāfiju nodarbojas kopš 1992. gada, kad sāka apmeklēt Andreja Granta fotostudiju. Kopš 1999. gada strādā presē, 1999. gadā piedalījusies seminārā Māstrihtā Photojournalism in the Electronic Age: Techiques and Issues, 2001.-2002. gadā − World Press Photo organizētajā seminārā Baltijas valstīm. Kopš 2006. gada strādā par fotogrāfi fotoaģentūrā „F64” un kopš 2016. gada šajā aģentūrā pilda arī fotoredaktores pienākumus. Paralēli darbam mediju vidē strādā ar melnbalto dokumentālo fotogrāfiju, iemūžinot savus bērnus, tuvākos radus un draugus.
Kuratori: Inga Brūvere, Andrejs Grants

Rīgas Fotogrāfijas biennāle ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju. Fotogrāfijas jēdziens festivāla nosaukumā apvieno dažādas attēla veidošanas mākslinieciskās prakses, kas 21. gadsimtā turpina transformēt laikmetīgās mākslas valodu. Biennāles tematika aptver jautājumus no kultūras teorijas līdz aktuāliem sociālpolitiskiem procesiem Baltijas un Eiropas reģionā. Rīgas Fotogrāfijas biennāle tiecas fiksēt un mākslas festivāla formātā piedāvāt kopīgi izprast pasaulē notiekošās pārmaiņas, tulkojot mūsdienās tik sarežģīto un piesātināto vizuālo valodu jēgpilnās attiecībās − starp ikdienu, kameras objektīvu, vēstures materiālu, laikmetīgo mākslu, tehnoloģijām un nākotni. 2018. gadā Rīgas Fotogrāfijas biennāle 2018 notiek Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

IZSTĀDES ATKLĀŠANA UN FOTOGRĀMATAS PREZENTĀCIJA PAREDZĒTA 5. APRĪLĪ, 2018. GADĀ, PLKST. 17:30 LATVIJAS FOTOGRĀFIJAS MUZEJĀ, MĀRSTAĻU IELĀ 8 (IEEJA NO ALKSNĀJA IELAS)

PALDIES VALSTS KULTŪRKAPITĀLA FONDAM, LV100, HIBNERSTUDIO, AS „ANTALIS”, WWW.ARTERRITORY.COM, WWW.LSM.LV, LATVIJAS RADIO 1, RADIO NABA, LAIKRAKSTAM „IR”, „PUNCTUM”, „SATORI”, ARCTIC PAPER, DIZAINA BIROJAM UN FOTOSTUDIJAI „PIECI EZERI” UN INFORMATĪVAJIEM ATBALSTĪTĀJIEM

Avots