Pieaug saslimstība ar parazitāru slimību – ehinokokozi

Pieaug saslimstība ar parazitāru slimību – ehinokokozi
Foto: healthydietbase.com
Saslimušie lielākoties inficējušies no saviem vai citiem zināmiem suņiem, tāpēc SVA speciālisti aicina iedzīvotājus profilaktiski pārbaudīt, vai mājdzīvniekiem nav tārpu, tādējādi rūpējoties ne tikai par dzīvnieka veselību, bet arī par savu un tuvinieku veselību.

Saistībā ar saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu SVA speciālisti aicina pievērst lielāku uzmanību roku mazgāšanai pēc kontakta ar dzīvniekiem.

Rokas ieteicams vairākas reizes dienā mazgāt ar ziepēm, it īpaši pirms ēšanas, dzeršanas, smēķēšanas, medikamentu lietošanas, dekoratīvās kosmētikas uzlikšanas, rīcības ar kontaktlēcām, pārtikas pagatavošanas un citām darbībām, kad ar netīro roku starpniecību iespējama slimību izraisoši mikroorganismu vai parazītu nokļūšana organismā. Roku mazgāšana ir svarīga arī citu infekcijas un parazitāro slimību profilaksē.

Ehinokokoze ir slimība, kuru izraisa parazīta graudainā ehinokoka – “echinococcus granulosos” – kāpuri. Pieaugušais ehinokoks parazitē gaļēdāju dzīvnieku – suņu, kaķu, vilku un citu tievajās zarnās, bet kāpura stadijā – liellopu, aitu, cūku, retāk zirgu, trušu, kā arī cilvēka dažādos orgānos.

Slimniekiem parazīta kāpuri visbiežāk atrodas aknās vai plaušās, veidojot cistas. Slimības simptomi ir atkarīgi no kāpuru lokalizācijas organismā. Slimības simptomi ir novājēšana, apetītes zudums, atraugas, vemšana, sāpes vēderā, asins spļaušana un citas.

Cilvēks ehinokokozes gadījumā ir starpsaimnieks un visbiežāk slimību iegūst, glaudot suni vai ļaujot tam laizīt rokas un seju, un pirms ēšanas nenomazgājot rokas. Savukārt suņi slimību iegūst, apēdot slimu liellopu un cūku iekšējos orgānus.

Avots