Spāņi izstrādā lietotni, kas palīdzēs meklēt apmaldījušos cilvēkus

Spāņi izstrādā lietotni, kas palīdzēs meklēt apmaldījušos cilvēkus
Foto: Depositphotos

Alikantes universitātes zinātnieki ir izstrādājuši mobilo lietotni, kas varētu noderēt kalnos, jūrā, mežos un citviet apmaldījušos cilvēku atrašanā.

Ja cilvēks ir apmaldījies ārpus urbānās vides, līdzi paņemtais viedtālrunis, visticamāk, būs bezjēdzīgs nepilnīgā sakaru zonas pārklājuma dēļ. Minētās universitātes zinātnieki tādēļ piedāvā viedtālruni izmantot kā komunikācijas ierīci, kas sūta Wi-Fi signālu, ziņo Newsru.com.

Tādā gadījumā viedtālrunis periodiski sūta signālu ar vēstījumu «esmu ievainots» vai «esmu apmaldījies». Lai glābēji šos ziņojumus saņemtu, viņiem nepieciešams īpašs uztvērējs ar antenu, ko var pieslēgt viedtālrunim. Šāda iekārta nelaimē nonākušā cilvēka sūtīto signālu spēj uztvert vairāku kilometru attālumā.

«Pasaulē nav tādu sistēmu, kas viedtālruņa atrašanās vietas meklēšanai izmantotu Wi-Fi signālu. Šādos gadījumos parasti tiek izmantota mobilā telefona triangulācijas metode. Atbilstošas iekārtas gan maksā ap 80 tūkstošiem eiro, turklāt tās izmantošanai nepieciešams helikopters,» sacījis Žozē Anhels Berna, piebilstot, ka Wi-Fi signāla uztvērējs maksās ap 600 eiro.

Šobrīd jauno tehnoloģiju testē glābšanas dienesti, kas strādā kalnos un jūrā. Par mobilās lietotnes un attiecīgo uztvērēju nonākšanu publiskajā telpā informācijas pagaidām nav.

Foto: Depositphotos

Avots: Newsru.com