PĒTĪJUMS: JA TU ESI VECĀKAIS BĒRNS ĢIMENĒ, TAD VISTICAMĀK, KA BŪSI ARĪ VISGUDRĀKAIS

Apstiprinot visur pasaulē izplatītos mītus, par to, ka pirmdzimtie atšķiras no pārējiem bērniem, zinātnieki atklājuši, ka vecākie bērni ir paši inteliģentākie.

Edinburgas Universitātes ekonomisti uzskata, ka tie, kuri ģimenē ir piedzimuši pirmie, ir daudz spējīgāki par saviem brāļiem un māsām, jo viņi saņem vislielāko stimulu no vecākiem.

Pētījumā piedalījās 5000 bērni, kuriem tika uzdoti vairāki uzdevumi – rakstiski un mutiski, reizi divos gados.

Rezultāti pierāda, ka pirmdzimtie spēj sasniegt lielāku IQ rezultātu nekā pārējie.

Sīkāk par pētījumu iespējams izlasīt – ‘Journal of Human Resources’.

Dzimšanas secības efekts

Zinātnieki uzskata, ka šis pētījums var tikt izskaidrots ar ‘Dzimšanas secības efektu’. Tas nozīmē, ka pirmdzimtie galu galā saņem lielākas algas, labākus darbus un augstāku izglītību.

Arī senāki pētījumi parāda, ka vecākie bērni ģimenē ir veiksmīgāki par pārējiem. Eseksas Universitātes pētījumā tika atklāts, ka pirmdzimtajiem ir 16% lielāka varbūtība iestāties koledžā un iegūt augstāko izglītību nekā saviem brāļiem un māsām.

Taču, ja tev nav palaimējies piedzimt pirmajam, joprojām pastāv cerība. Tiek uzskatīts, ka pārējiem ir priekšrocības citās sfērās, piemēram, tev ir mazāka iespēja kļūt tuvredzīgam nekā tavam vecākajam brālim vai māsai! Tāpat arī ne pirmdzimtie ir smieklīgāki un daudz relaksētāki nekā viņu vecākie brāļi vai māsas.

Avots: Journal of Human Resources