BĒGĻI NO SĪRIJAS IR ŠOKĒTI PAR NABADZĪBU BALTIJAS VALSTĪS

Bēgļi no Sīrijas ir šokēti par nabadzību Baltijas valstīs

2016. gada septembra sākumā Viļņas lidostā piezemējās 20 jaunie bēgļi no Sīrijas: trīs ģimenes – seši pieaugušie un četrpadsmit bērnu. Uz šejieni viņi tika nosūtīti no Turcijas bēgļu nometnes. “Nav svarīgi, kāda ir valsts- bagāta vai nabadzīga, cilvēki vēlas dzīvot drošībā,” – toreiz kameras priekšā izteicās bēglis no Sīrijas, Muhameds Ali Abdula. Bet pēkšņi izrādījās, ka viņam tas ir pat ļoti svarīgi- vai tā ir bagāta vai nabadzīga valsts. Tieši šī ģimene, atbraucot uz Lietuvas bēgļu uzņemšanas centru, sarīkoja sacelšanos un pretenzijas – nepiekrita parakstīt vienošanos par integrāciju Lietuvā. Imigranti pieprasīja pārcelt viņus uz Kanādu.

Un tie nebija augsti kvalificēti vai bagāti cilvēki – tas bija tikai 36 gadus vecs drēbnieks, 29 gadus veca mājsaimniece, un viņu trīs bērni. Imigrants skaidroja, ka ANO, pārceļot viņu un viņa ģimeni uz Lietuvu, ir viņus pievīlusi: “Kad man pateica, ka Lietuva arī uzņem bēgļus, es uzreiz pajautāju, vai man tur būs tādas pašas tiesības kā Vācijā, Zviedrijā un citās ES valstīs. Man teica, ka jā, Lietuva ir starp tām valstīm, kas pieder tā saucamai A klasei. Bet, kad mēs ieradāmies, un centra direktora vietniece mums paskaidroja integrācijas procesu un pastāstīja, kādus pabalstus mums maksās, es sapratu, ka es esmu neīstajā vietā. ”

Dažas dienas vēlāk, sīrieši piekāpās – piekrita parakstīt līgumu. Un viņi to darīja tikai pēc tam, kad viņiem paskaidroja, kas notiktu, ja viņi neparakstītu līgumu. “Vai tiktu izskatīts jautājums par viņu atgriešanu uz turieni, no kurienes viņi atbraukuši. Tieši uz turieni, no kurienes viņi atbrauca, tas ir, tieši uz Turciju, jo uz kara zonu viņus noteikti neviens nenosūtītu”, – teica darba un sociālās aizsardzības viceministrs Algirdas Šešelgis. Tagad šī Sīrijas ģimene, kura nevēlās dzīvot Lietuvā, kopā ar advokātiem interesējas par iespēju uzrakstīt sūdzību ANO par to, ka viņus nosūtīja uz Lietuvu.

Lietuvas kaimiņvalsts Latvija uzņēma 45 bēgļus, bet vairāk nekā puse no viņiem aizbēga uz Vāciju. Tur, Vācijā, viņiem piešķīra patvērumu, jo Latvija it kā ir pārkāpusi viņu tiesības – televīzijā parādīja viņu sievietes ar neaizsegtiem matiem. Nu, jūs sapratāt. Bēgļi ir “bēgļi”

Avots: http://topru.org

Dalies:

Leave a Reply